Nieuws

Kleuters VBS Bellegem krijgen kleurrijke nieuwbouw

Het dossier heeft lange tijd aangesleept, maar nu staat hij er: de nieuwbouw voor de kleuters van de Vrije Basisschool in Bellegem. Architect Chris Vertriest slaagde erin om een aantal niet-evidente uitdagingen en vereisten om te zetten in een kleurrijk en praktisch ontwerp. Furnibo zorgde voor een kwalitatieve uitvoering met enkele opvallende accenten. Directeur Dirk Demarcke is dik tevreden met het eindresultaat.

Leffinge, Slijpesteenweg – Architectuurprijs voor Koen Vanhoorne

Voor architect Vanhoorne Koen brachten wij een thermisch gevelisolatiesysteem aan op een door hem ontworpen woning te Leffinge. Met deze woning won hij de tweede architectuurwedstrijd van het gemeentebestuur van Middelkerke.

Hotel Van Der Valk – Oostkamp

Naast kasteel Cruydenhove, een 17de-eeuws landhuis in Oostkamp aan de afrit van de E40, verrees in juni 2009 een nieuw luxehotel. Het Nederlandse hotelconcern Van Der Valk renoveerde het landhuis en bouwde ernaast een nieuw pand met 112 kamers en een fitness- en wellnesscentrum.

Werkvergadering buitengevelisolatiesystemen

Onder impuls van Patrick Cherchye, bestuurder van Cherchye Aspect en voorzitter van Stukadoors en Afbouwbedrijven Bouwunie West-Vlaanderen, organiseerden de aannemers in gevelbepleistering van Bouwunie eind april een werkvergadering over buitengevelisolatiesystemen. Deze commissie bepaalt de standpunten van aannemers in buitenisolatie en -bepleistering vooraleer de vertegenwoordiger(s) van Bouwunie overleggen met de respectieve overheden. De leden van de stuurgroep voelen zich gesterkt door een goed gevuld orderboekje ondanks o.m. de economische crisis, prijsschommelingen van grondstoffen en faillissementen van opdrachtgevers.

De Westrand

Eén van de grotere projecten in buitengevelisolatie is dat van de renovatie van cultureel centrum De Westrand in Dilbeek. In 2003 trok Piet Verhasselt, voorzitter van de beherende vzw, aan de alarmbel. Zowel de verwarming als de ramen en de isolatie waren dringend aan renovatie toe. Het meer dan 30 jaar oude niet-beschermde cultureel centrum had nog enkel glas in stalen raamprofielen en de verwarming in het hele gebouw werd geregeld met één thermosstaat. Dit jaar kon gestart worden met de renovatiewerken. Samen met het aanbrengenvan 4.000 m² buitengevelisolatie worden de ramen vervangen door superisolerend glas en wordt dakisolatie aangebracht. Samen met deze werken wordt het bekende bord ‘Waar Vlamingen thuis zijn’ verplaatst naar de toneeltoren.

Horta’s tweede bloei

Huis Winssinger in sint-Gillies is niet het eerste gebouw van Victor Horta dat architecte Barbara Van der Wee restaureert, maar wel het meest problematische. Cherchye Aspect heeft voor dit project de kalkpleisters en eindlagen verzorgd.

Gekleurde baken in Brugs polderlandschap

Midden februari namen ruim 200 medewerkers van het Brugse OCMW hun intrek in een gloednieuw hoofdkantoor. Niet zomaar een gebouw, maar een Mondriaans gekleurd complex dat de aandacht trekt naast het imposante AZ Sint-Jan AV. Tegelijkertijd maakt het een statement voor het OCMW dat zich als moderne en toegankelijke organisatie wil profileren.
De realisatie van het project van eerste schets tot oplevering was een huzarenstuk. De bouwteamleden geven tekst en uitleg bij de boeiende wordingsgeschiedenis van het OCMW-complex.

Viessmann-kantoor Roeselare

Het Viessmann-kantoor in Roeselare is een mooi voorbeeld van hoe bouwen en energiebewustzijn hand in hand kunnen gaan. Het gaat om een concept dat gebaseerd is op de internationale Viessmann-architectuur, waarbij eigen systemen zoals de warmtepomp, condensatieketel, zonneboiler en ventilatie met warmterecuperatie worden toegepast in combinatie met zonwering, isolerende beglazing en andere energiebesparende technieken.
Regional directeur Johan De Waele en projectmanager Michel Van der beken (Buro II) gidson ons doorheen dit opvallende project.

De Normandie

Al tientallen jaren vaart ‘De Normandie’ tussen de duinen van Koksijde. Sinds de constructie in de jaren dertig raakte dit boothotel echter zwaar in verval. Wilde het zijn tocht doorheen de tijd kunnen voortzetten, moest het dus dringend worden opgeknapt. Tussen 2004 en 2006 namen architecten Marc en Peiter Vandendries en Niek Capoen deze opdracht voor hun rekening. Hierbij combineerden ze de oorspronkelijke maritieme uitstraling met een hedendaagse invullen en verhoogden ze de duurzaamheid en stabiliteit van dit opvallende bouwwerk.

Gents zorghotel Seniorcity officieel geopend

Het nieuwe zorghotel van de vereniging van Solidariteit voor het Gezin in Gent werd onlings plechtig in gebruik genomen. Het rob/rvt-centrum maakt deel uit van het complex Seniorcity op de hoek van de Tenoonstellingslaan-Tijgerstraat. Dit geheel huisvest, behalve het zorghotel met een geïntegreerd kortverblijf, een serviceresidentie, een dagverzorgingscentrum, en lokaal dienstencentrum en een maaltijdendienst. Alleen deze laatste wordt niet begrepen in de gezamenlijke naam Seniorcity.

Cityscoop in Roeselare

In deze tijden van schaalvergroting is het een plezier om nog eens een ondernemer te vinden die vrank en vrij zijn eigen weg gaat. Dat is onder meer het geval bij de zaak van Hedwig Huysentruyt, en man die zijn sporen in de bioscoopwereld ruimschoots heeft verdiend. Met zijn volledig nieuw gebouwde Cityscoop, een bioscoopcomplex dat bestaat uit zeven zalen in Roeselare, biedt hij klanten het neusje van de zalm op het vlak van cinemabezoek en bewijst hij dat je succesvol kunt concurreren met de ‘ketens’ uit de sector.

Prinsenhof Brugge – Vijfsterrenhotel in een historisch kader

Het Prinsenhof maakt al eeuwen deel uit van het historische hart van Brugge. In dit charmante complex, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de veertiende eeuw, komt binnenkort het eerste vijfsterrenhotel van de stad. De ruwbouw is sinds kort afgerond en nu is het de beurt aan de restaurateurs en andere vaklieden die instaan voor de afwerking van het project.